Ciroza hepatica | dieta-daneza.ro

Parazit hepatic, Echinococcus granulosus – un posibil risc patogen asociat animalelor de companie

parazit hepatic sintomi di papilloma virus nell uomo

Echinococcus granulosus — un posibil risc patogen asociat animalelor de companie Premise Traim intr-o societate in care animalele de companie — in cazul nostru, cainele — au devenit un accesoriu sine qua non al omului modern.

Acest articol isi propune sa atraga atentia asupra riscului patogen la care se expun proprietarii care nu respecta tratamentul profilactic integrat schemei de deparazitare interna obligatorie a cainilor. Abstract Specia Echinococcus granulosis.

Primul cercetator care a descris aceasta specie sub aspect morfologic a fost August Johann Georg Karl Bastsch, in Este cel mai mic cestod nu depaseste 10 mmcunoscut si sub denumirea uzuala — tenia mica. Parazit tisular localizat predilect in parenchimul hepatic si pulmonar.

Gazda definitiva o reprezinta canidele silvatice lupul, vulpea sau subspecia domestica, cainele Canis lupus familiaris — boala la animal este echinococoza.

Meniu de navigare

Gazda intermediara o constituie ierbivorul sau omul. Boala la om se numeste hidatidoza.

parazit hepatic simt un vierme la om

Dezbatere Cum se prezinta parazitul? Morfologic, specia Echinococcus granulosis cuprinde viermi paraziti lati cu scolex, gat si strobila.

parazit hepatic extract de propolis

Scolexul prezinta rostru, 4 ventuze si carlige. Corpul este alcatuit din trei proglote. Inainte ca al parazit hepatic segment oviger sa se desprinda, o proglota tanara ia nastere in zona gatului.

Oul contine embrionul hexacant, asadar in momentul eliminarii este infectios. Care cunt caile de transmitere?

parazit hepatic ce viermi sunt la copii

Parazitul adult se gaseste in gazda definitiva, cainele, fixat prin ventuze si carlige de mucoasa parazit hepatic subtire. Aici produce oua pe care gazda le elimina prin fecale o data cu proglota batrana detasata de strobila.

Meniu cont utilizator

Din acest moment caile de transmitere sunt variate: Ierbivorele sau chiar omul ingera vegetale cu oua infectioase provenite din materiile fecale ale cainelui. Sau tot omul isi manifesta afectiunea fata de caine intrand in contact botul acestuia dupa ce in prealabil animalul si-a atins zona perianala.

parazit hepatic cancer colon tncd

Cum evolueaza infectia? Ajunse in gazda intermediara pe cale orala, ouale eclozeaza la nivelul intestinului subtire sub influenta sucurilor digestive.

Meniu de navigare

Embrionul hexacant se elibereaza astfel din ou mărgele în somon ajunge prin vena porta in tesuturi: lob drept ficat — parcurge diafragma abdominala — cord drept — pe calea arterei pulmonare ajunge in plaman — la creier, rinichi, os sau chiar subcutanat.

Desigur ca parazitul isi alege o statie anume din acest traseu, avand preferinta pentru parenchimul hepatic sau pulmonar.

parazit hepatic este tratat cu hpv la bărbați

Ajuns la destinatie, embrionul isi pierde carligele si se transforma in hidatida — larva, etapa ce precede inchistarea. Evolutia chistului depinde foarte mult de tipul tisular in care se gaseste.

Spre exemplu in creier unde nu exista matrice extracelulara substanta fundamentala si fibre conjunctive care sa ii ingradeasca dezvoltarea, chistul creste intr-un ritm rapid determinand o actiune mecanica de compresiune.

 • Echinococoză - Wikipedia
 • Tratament natural cu reusita pentru problemele ficatului si a veziculei biliare si a intregului organism Din Comunitate Cum sa eliminati fara durere, pietrele din fiere sau ficat Timp de 6 zile, se bea suc de mere, cate 1 litru pe zi.
 • Autor: Popa Sorin O gama larga paraziti care ajung in organism pe cale cutanata sau digestiva trec obligatoriu prin ficat in timpul perioadei de migrare, o parte din acestia oprindu-se la acest nivel.
 • Сьюзан решительно шагнула во тьму.
 •  Ты уверена, что мы должны его беспокоить.
 • Fecale pe ouă de vierme

Cum identificam chistul? Chistul este compus, de la exterior spre interior, din: adventice, perete chistic, membrana germinativa care formeaza veziculele proligere si protoscolecsii. Interiorul contine lichidul hidatic, un mediu de cultura prielnic microorganismelor, astfel incat simpla fisurare a chistului poate produce infectarea lui, cu abcesul consecutiv.

Navigare principală

Ruperea chistului insa echivaleaza cu declansarea socului anafilactic. Cainele nu dezvolta chistul deoarece nu dispune de aparatul enzimatic necesar eclozarii embrioforului.

 • Ficatul in parazitoze | Anatomie si fiziologie
 • Boala începe de cele mai multe ori cu simptome care pot dura ani.
 • Paraziti la ficat
 • Febra Tratament Daca ai ciroza, este posibil ca medicul sa iti recomande investigatii regulate pentru a monitoriza semnele progresiei bolii sau ale complicatiilor, in special varicele esofagiene si cancerul hepatic.
 • Surse de informatie Chist hidatic hepatic la copii Chistul hidatic hepatic este o formatiune plina cu lichid prezenta la nivelul ficatului si este cauzat de infectia cu un parazit, Echinococcus granulosus.
 • Viermele de gălbează - Wikipedia
 • Produce boala numită gălbează.
 • Bandă largă stadiu invaziv pentru oameni

Diagnostic clinic Desi initial asimptomatica, in functie de localizarea chistului hidatidoza poate produce semne clinice subiective si obiective. Semne clinice subiective: Sughit prin atingerea nervului frenic si dispnee — in localizarea hepatica Sputa hemoptoica, vomica, febra — localizare pulmonara Cefalee, tulburari de vedere — localizare cerebrala Parazit hepatic la nivelul unui segment de membru — localizare osoasa Urticarie prin fisurarea chistului cu eliberare de alergeni si eozinofilie consecutiva Semne clinice obiective: Simuleaza o formatiune parazit hepatic indiferent de localizare Hepatomegalie cu compresiunea organelor invecinate topografic Hidrocefalie Diseminarea infectiei si socul anafilactic prin ruperea chistului Diagnostic paraclinic Daca bolnavul acuza febra, recoltare pentru hemocultura in timpul puseului febril; Recoltare pentru hemoleucograma in vederea stabilirii eozinofiliei; Examen radiologic mai ales pentru decelarea chistilor calcificati, neutralizati, inactivi; Examen C.

Ecografia ca metoda de electie Examenul produselor biologice bila, sputa, vomica, urina si al instrumentelor parazit hepatic postoperator; Diagnostic imunologic — chisturile involuate vor da serologia negativa.

 1. Cancer la plamani tigari
 2.  Его партнер опубликует ключ? - недоуменно переспросила Сьюзан.

Tratament — tratamentul medicamentos si chirurgical — punctionarea chistului prin tehnica P. Concluzii: Hidatidoza este o boala cu localizare pluriviscerala care poate fi evitata prin: -deparazitarea interna a cainelui; -depistarea cainilor infestati, prin tehnica PCR initiata in ; -respectarea igienei personale spalarea mainilor dupa contactul cu animalul bolnav de echinococoza ; -fiind inclusa in categoria bolilor infectioase asociate calatoriilor internationale, trebuie luate masuri de prevedere si in acest sens.